Aanstellingskeuring

Voor sommige banen waar je solliciteert kan je te maken krijgen met een aanstellingskeuring. Dit is een medische keuring waarbij de fysieke of psychische gezondheid van een potentiële medewerker onderzocht wordt, voordat ze in dienst kunnen treden. Geeft jouw nieuwe werkgever aan dat je een aanstellingskeuring moet laten afnemen? Dan ben je bij ons op het juiste adres. Maar wat houdt een aanstellingskeuring precies is? Welke rechten heb je? En wat moet je meenemen naar de afspraak?

HBS fiets team

Wat is een aanstellingskeuring?

Gezondheidsproblemen kunnen een risico zijn in het werk. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat een treinmachinist niet kleurenblind is, of dat een dakdekker geen hoogtevrees heeft en in paniek kan raken. Daarom is een aanstellingskeuring in sommige gevallen noodzakelijk. Alleen een bedrijfsarts is bevoegd een medische aanstellingskeuring uit te voeren. Bij een aanstellingskeuring mag er echter enkel gekeken worden naar de gezondheidsproblemen die een risico kunnen vormen in het werk. Wat de arts onderzoekt, is daarom afhankelijk van de functie. De keuring kan bestaat uit:

  • Een vragenlijst
  • Een gesprek 
  • Een lichamelijk onderzoek
  • Bloedonderzoek

Wat zijn mijn rechten bij een aanstellingskeuring?

Jouw nieuwe werkgever mag niet zomaar een aanstellingskeuring inzetten. De Wet op de medische keuringen (Wmk) geeft hier specifieke regels voor. In de WmK staat dat een aanstellingskeuring alleen uitgevoerd mag worden als de uitoefening van de functie risico’s kan opleveren voor de gezondheid en veiligheid van de medewerker of die van anderen. 

Indien je voor een functie aan bijzondere eisen moet voldoen, kan de keuring een onderdeel van de sollicitatieprocedure zijn. De keuring mag echter pas uitgevoerd worden wanneer jouw nieuwe werkgever al een intentie heeft om een dienstverband met je aan te gaan. De aanstellingskeuring vindt pas plaats nadat andere zaken besproken en onderhandeld zijn. 

De bedrijfsarts deelt de uitslag van jouw keuring altijd eerst met jou voordat de werkgever geïnformeerd wordt. Word jij op basis van de resultaten van de keuring afgekeurd? Dan heb jij het recht om je terug te trekken uit de sollicitatieprocedure en heeft de afkeuring geen gevolgen voor jouw toekomstige loopbaan.

Wat moet je meenemen naar een aanstellingskeuring?

Een goede voorbereiding is vaak het halve werk en daarom vragen wij jou de volgende zaken mee te nemen naar de aanstellingskeuring:

  • Geldig legitimatiebewijs
  • Ingevulde vragenlijsten, deze krijgt je van ons toegestuurd of tijdens uw bezoek om in te vullen
  • Eventueel bril en/of lenzen
  • Medicatie (evt.) in originele verpakking

Aanstellingskeuring aanvragen

Wil je een aanstellingskeuring aanvragen? Vul dan het contactformulier in dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op. Ben je opzoek naar een andere keuring? Bekijk dan alle keuringen.

Contactformulier

DD slash MM slash JJJJ
Adres(Vereist)