Ga naar hoofdinhoud

Outplacement-traject

Een functie valt weg door een reorganisatie, een medewerker kan niet (meer) voldoen aan veranderende functie-eisen of past niet meer binnen de organisatie. De werkgever en/of medewerker besluiten dan dat de medewerker op zoek gaat naar een andere baan. In dit geval kan een outplacementtraject bij HBS hierin een helpende hand bieden voor zowel werkgever als medewerker.

Vraag een gratis intake aan
HBS vooruit

Wat is outplacement?

Outplacementbegeleiding wordt aangeboden aan een medewerker wanneer deze (dreigt) de huidige baan te verliezen. In dit geval kan een loopbaancoach hulp bieden bij het vinden van een nieuwe baan. Outplacement brengt voor zowel de werkgever als medewerker voordelen met zich mee. De medewerker kan op deze manier sneller een nieuwe passende baan vinden. Als werkgever geef je invulling aan de verantwoordelijkheden voor goed werkgeverschap.

Een outplacement-traject bij HBS

Van een van onze loopbaancoaches bestaat uit 2 fases: 

  1. De onderzoeksfase
    In deze fase wordt inzichtelijk gemaakt wat iemands Talent, aanbod en wensen zijn ten aanzien van werk en van daaruit wordt de vertaalslag gemaakt naar een zoekprofiel wat richting geeft én wat medewerker kan motiveren. Soms heeft de medewerker dit bij aanvang al redelijk helder en hoeft e.e.a. alleen getoetst te worden. Soms is de medewerker genoodzaakt om een nieuw zoekprofiel te formuleren.

  2. De realisatiefase
    Wanneer er een helder zoekprofiel ligt, komt de realisatiefase aan bod: solliciteren en netwerken en alles wat daar voor nodig is en bij komt kijken. Vaak is dat eerst een kwestie van alle handvatten aan de medewerker aanreiken en “in de steigers zetten”. Daarna is de coach een (sparring-) partner voor de medewerker in het proces. Indien de werkgever is aangesloten op het ACE HR-Collectief benutten we dat netwerk om nieuwe werkervaring op te doen of wellicht kansen biedt voor een nieuwe baan.

Wat levert een outplacementtraject op?

  • Inzicht in aanbod en wensen ten aanzien van werk
  • Een zoekprofiel / loopbaanplan 
  • Tools en zelfvertrouwen voor benaderen en bewerken arbeidsmarkt
  • Een passende baan bij een nieuwe werkgever

Wanneer outplacement inzetten?

Outplacement is in Nederland niet wettelijk verplicht. Wel toont het aanbieden van een outplacement traject bij ontslag van goed werkgeverschap. Let wel op, outplacement kan opgenomen zijn in bijvoorbeeld een vaststellingsovereenkomst of een cao. In dit geval ben je als werkgever wel verplicht je aan deze overeenkomst te houden. Daarnaast wordt het aanbieden van een outplacementtraject gestimuleerd via de wettelijke transitievergoeding.

Outplacementtraject bij ziekte

Een outplacementtraject bij ziekte is een ander verhaal. Als werkgever mag je een medewerker namelijk niet ontstaan vanwege ziekte. Wel kun je samen met de medewerker kiezen voor ontslag met wederzijds goedvinden. In dit geval stemmen beide partijen in dat de medewerker een grotere kans op herstel heeft bij een andere werkgever.

Meer weten?

Neem contact op met een van onze specialisten.

Hannah de Graaf

Hannah de Graaf

Loopbaancoach
076-5038052

Mail Hannah