Hoe creëer je flow als persoon of in je team?

‘In de flow zitten’ betekent dat de boel op rolletjes loop. Klinkt ideaal, maar hoe creëer je zo’n situatie?

Flow is een staat van bewustzijn waarin dingen makkelijk gaan, alsof het vanzelf ontstaat. Er is een gevoel van enthousiasme, je voelt je energiek en je bent helemaal aanwezig in het moment. Je kunt voor je gevoel de hele wereld aan. ‘Go with the flow’ is een uitdrukking die je vast wel kent.

Mihaly Csikszentmihalyi is een Hongaarse professor en hij heeft het psychologische concept van flow ontwikkeld en is daar nog steeds actief mee bezig. “De menselijke geest functioneert hetzelfde als een parachute. Hij werkt alleen als hij open is.”

Flow als persoon

Een belangrijke voorwaarde om in een staat van flow te kunnen komen is (oordeelvrije) aandacht. Oordeelvrije aandacht houdt in dat we stoppen met het beoordelen van dingen, mensen of onszelf als goed of slecht. We zijn zo gewend vanuit onze opvoeding, onderwijs en de maatschappij om ergens een oordeel over te hebben, terwijl dit juist de flow blokkeert. Als je meer vanuit openheid en onbevangenheid in je dagelijkse realiteit gaat staan zul je merken dat je een andere gemoedstoestand gaat krijgen, waarbij je lekkerder in je vel komt te zitten. Flow is een gedrag en het leuke van gedrag is dat je het kan beïnvloeden. Doordat jij een andere uitstraling krijgt, gaat je omgeving positiever op je reageren en kan er een synergiewerking ontstaan. 1 + 1 = 3.

Flow in een team

De realiteit is dat je met elkaar als team direct invloed hebt op flow, en dit zorgt voor meer werkplezier en tevens een hogere productiviteit. En waar mensen plezier hebben in hun werk wordt een gezonde basis gecreëerd voor dalend ziekteverzuim en een vitalere organisatie. Het mooiste is uiteraard wanneer je dit als team of organisatie bewust kunt inzetten. Dit vergt wel training en openheid om dit concreet als organisatie in de praktijk te gaan brengen.

Uit onderzoek (Drs. Jef van den Hout) is gebleken dat er zeven voorwaarden zijn die bijdragen tot het ontstaan van teamflow maar ook vier eigenschappen die kenmerkend zijn voor de ervaring van de voorwaarden;

 • Een collectieve ambitie waar alle teamleden warm voor lopen, dit is de bindende factor
 • Een gezamenlijk doel, dat in lijn ligt met de persoonlijke doelen
 • Ieder zet zijn of haar talenten in om bij te dragen aan het halen van dat doel
 • Er is wederzijds committent
 • Een open, directe, positieve communicatie draagt bij aan het samen leren /groeien en daardoor ‘spelenderwijs’ verbeteren
 • Er is een veilig klimaat, waarin ruimte is voor ieders gevoel
 • Er ligt een uitdaging met risico’s

De eigenschappen zijn:

 • We hebben vertrouwen in elkaar
 • We boeken gezamenlijk vooruitgang
 • We vormen een eenheid
 • We hebben een gezamenlijke focus

Flow is dus te creëren! Wil jij ook meer flow als persoon of in je team? Neem gerust contact op, ik vertel je graag wat de mogelijkheden zijn voor jou.

Martine Dooge-Bens
Loopbaan- en Outplacementcoach