Ga naar hoofdinhoud

Hoe wakker je het vuurtje aan bij medewerkers?

Door 16 december 2021april 7th, 2022Blog

Preventie is dringend toe aan meer ambitie, en zeker niet alleen in de vorm van aandacht van de bedrijfsarts. Een goede manier om preventie voorop te stellen binnen jouw organisatie is om jaarlijks stil te staan bij de employee life cycle middels de Duurzame InzetbaarheidsindeX (DIX). Waar bevindt de medewerker zich in de reis van het werkende leven, hoe staat het met zijn werkvermogen?

Vanaf 2022 zullen we de DIX voortdurend gebruiken in de verzuimpakketten die wij aanbieden en continue monitoren. De essentie is dat jij als klant van HBS een omgeving creëert waarin werknemers gezond blijven, betrokken zijn en zich kunnen ontwikkelen. Wij willen dat jouw medewerkers zelf de regie nemen om productief én met plezier te werken. Dat kan met maatwerk en de dialoog. Bij de één wankelt de gezondheid. De ander zoekt een rol die beter past bij persoonlijke talenten en drijfveren. En weer een ander mist inspirerend en verbindend leiderschap.

Een wetenschappelijk gevalideerde vragenlijst, met koppeling van de resultaten aan inzichten uit big data

De DIX is een instrument dat je als werkgever kan inzetten om zowel de werkgever als medewerker inzicht te geven in de inzetbaarheid van mensen en de dialoog aan te gaan over duurzame inzetbaarheid. De DIX is een wetenschappelijk gevalideerd instrument ontwikkeld door TNO en geeft inzicht in belangrijke kernonderdelen van duurzame inzetbaarheid zoals gezondheid en energie, kennis en vaardigheden, motivatie en betrokkenheid en werk-privé balans van medewerkers. Daarnaast besteedt de DIX aandacht aan persoonlijke ontwikkeling en belemmerende factoren in de huidige functie.

MTO als unieke combinatie met de DIX
Medewerkers die tevreden zijn over hun werk, de werkomgeving en de organisatie presteren beter en dragen bij aan het succes van de onderneming. Om die tevredenheid te meten en vervolgens te kunnen verbeteren, wordt vaak het medewerkers-tevredenheidsonderzoek (MTO) ingezet. Het MTO is ideaal om te combineren met de DIX.

De belangrijkste vragen uit een MTO kunnen we combineren met de vragen uit de DIX, zo wordt de DIX onderdeel van het MTO. De DIX vraagt deels wat breder naar thema’s zoals kennis en vaardigheden en werk-privé balans,  kortom: het  instrument is persoonlijker. Het MTO gaat veel dieper in op de verbeterpunten van een organisatie, het functioneren van een afdeling, en bijvoorbeeld de interne communicatie.  Deze samenvoeging van beide geeft de goede basis voor het ‘Goede Gesprek’; vanuit transparantie, wederkerig praten over ontwikkelen, doelen en resultaten. Wat heb je hierbij van elkaar nodig? Eén en één is twee!

Ook richting geven aan Duurzame Inzetbaarheid? Lees meer en neem contact op met onze specialisten