Ga naar hoofdinhoud

Verzuimbegeleiding – hoe gaat het nu in zijn werk?

Door 30 oktober 2020september 20th, 2021Nieuws

Het coronavirus heeft nog steeds een grote impact op onze samenleving. We zien een toename van ziekteverzuim, maar dit is logisch verklaarbaar door de richtlijnen van de RIVM, waarin ook met geringe klachten geadviseerd wordt niet naar het werk te gaan. Wij wijzen u, en ook de medewerkers in ons contact, er op dat ook met deze geringe klachten er mogelijk passende werkzaamheden vanuit huis mogelijk blijven.

Vanuit de Autoriteit Persoonsgegevens is aangegeven dat men geen uitzondering maakt op de strikte benadering rondom het verwerken van gegevens rondom de gezondheid van uw medewerkers, ook niet op het moment dat het vermoedelijk gaat om het coronavirus. Weliswaar hebben de Europese toezichthouders (EDPB) in een verklaring aangegeven dat de AVG geen belemmering vormt voor maatregelen in de strijd tegen het coronavirus, waarmee het lijkt alsof we in deze meer gegevens mogen verwerken dan normaal. Dit is helaas niet het geval omdat de uitzonderingsregels pas van toepassing zijn op het moment dat dit in de nationale wetgeving is opgenomen. En dit laatste is niet het geval in Nederland.

Om u te helpen om de RIVM-richtlijnen te kunnen volgen, hebben we voor u een vertaling gemaakt, binnen de AVG-richtlijnen, waarmee voor u wel de te volgen RIVM-richtlijn helder is.

U zult de volgende 3 varianten tegenkomen in onze terugkoppelingen:

  1. Medewerker kan op basis van de actueel geldende RIVM richtlijnen tijdelijk het werk niet bezoeken.
    Dit kunt u lezen als de omschrijving van het RIVM. Blijf thuis met milde klachten. Mijd sociaal contact. Beperk bezoek aan kwetsbare personen. Bel alleen de huisarts als de klachten verergeren en je medische hulp nodig hebt. Daar waar de aard van het werk het toelaat kan werknemer vanuit huis (passende) werkzaamheden verrichten.
  2. Medewerker kan op basis van de actueel geldende RIVM richtlijnen tijdelijk het werk niet kan bezoeken, tevens is werknemer geadviseerd om contact op te nemen met de curatieve sector.
    Dit kunt u lezen als de omschrijving van het RIVM: De klachten nemen toe en de vraag is of medische hulp noodzakelijk is. De kans dat werknemer geen werkzaamheden kan verrichten is reëel, houd contact, zodra de beperkingen afnemen behoort thuiswerken tot de mogelijkheden.
  3. Er is sprake van een tijdelijke situatie van GBM, de medewerker kan het werk niet bezoeken noch kan hij bezocht worden.
    Hierbij is sprake van een opname in het ziekenhuis en het is aan de GGD of een contactonderzoek uitgevoerd zal gaan worden. Medewerker is niet in staat om werkzaamheden te verrichten.

Alle afspraken met de Bedrijfsarts vinden telefonisch plaats, indien mogelijk. De bedrijfsarts en bedrijfsverpleegkundige bepalen of een fysiek spreekuur noodzakelijk/wenselijk is. Er zal telefonisch gedaan worden wat telefonisch mogelijk is.

De Casemanagers van HBS werken in wisselende diensten vanuit huis of het kantoor van HBS. We werken niet meer op locatie bij de klant en persoonlijke gesprekken worden gevoerd middels videoverbinding. Door de ervaring van de afgelopen maanden, zijn we uitstekend in staat om onze dienstverlening te kunnen handhaven. Wij doen er alles aan u snel vooruit te helpen.