Ga naar hoofdinhoud

Grip op energie

Door 25 juli 2023Blog
Grip op energie

“Ja, die was ga ik nu niet meer doen, want ik ben doodmoe. Ruim die rommel nou eens op, roep ik tegen mijn kinderen en ook mijn man krijgt een sneer. Vervolgens plof ik op de bank. Niet in staat om nog iets te doen”.

Herken jij dit? Allemaal signalen dat je een energietekort hebt. Natuurlijk is iedereen wel eens moe en dat mag. Het wordt pas een probleem als het chronisch wordt en jij je altijd moe blijft voelen. Dit is niet alleen slecht voor je humeur, maar ook slecht voor je gezondheid (en voor iedereen om je heen).

Batterij

Meer energie krijgen

Tegenwoordig lijkt iedereen wel moe. In de huidige tijd zijn er veel branches waar de werkdruk erg hoog is. Denk maar eens aan het onderwijs, de zorg en ga zo maar door. Ook onderzoeken wijzen uit dat steeds meer werkenden zullen gaan uitvallen door stress. De snelheid waarmee we momenteel leven en alle prikkels die continu op ons afkomen zorgen dat we continu stress ervaren. Dan hebben we het nog niet eens over social media en het altijd “aan staan”. Onze genen snappen niet veel van dit moderne leven.

Voordelen van meer energie

Als je meer dagelijkse energie hebt, heb je ook:

  • meer rust in je lichaam,
  • minder ontstekingen,
  • minder lichamelijke klachten en
  • meer mentale denkkracht.

Door goed in je energie te zitten, kun je de druk op je werk ook beter aan en zul je weer minder stress ervaren. Minder stress geeft weer meer energie en zo kunnen we nog wel door blijven gaan.

Eén ding is zeker, als jij geen grip op je energie hebt, zal je zelf in actie moeten komen om dit te doorbreken. Ga er zelf mee aan de slag of zoek een goede coach, die jou hierin begeleidt.

Hoe krijg je meer energie?

Als we over energie spreken, kunnen we beter het woord energiebalans gebruiken. Het gaat namelijk om balans. Als je evenveel energie geeft als krijgt is het prima, dan ben je in balans. Heb jij al wel eens gelet op je eigen energiegevers en energievreters? Binnen onze coachtrajecten doen we dit geregeld. Dan schrijven we de energiegevers en vreters op een briefje en bekijken we welke het meeste energie oplevert en welke het meeste energie kost. Hoe mooi zou het zijn als je de grootste energievreter zou kunnen weghalen? Heb jij je energiegevers en energievreters nog nooit in kaart gebracht? Neem daar dan eens de tijd voor en kijk eens wat je hiermee kunt.

Gelukkig krijgen we ook energie van veel leuke dingen. Iedereen is uniek en heeft zijn eigen manier van opladen. Hoe laad jij zelf op of wat is jouw passie? Sommigen laden op door te sporten, anderen hebben de voorkeur voor yoga en/of meditatie en weer anderen gaan schilderen of breien. Heb jij nog leuke hobby’s? In de praktijk zien we vaak dat men zich heeft weggecijferd voor het gezin en dat ze nauwelijks nog hobby’s hebben. Is dit bij jou het geval? Pak je hobby’s weer op en zorg dat je hier tijd voor gaat vrijmaken. Dit is ook een vorm van zelfzorg; tijd voor jezelf om op te laden.

Verhoog jouw energielevel

Ga eens bewust naar jezelf kijken en naar je eigen gedrag en gedachten. Wat kost en geeft jou energie? Wat kun je zelf doen aan je werkdruk? Hoe kun je jouw stress verminderen? Als jij dit weet, ga dan eens het gesprek met je leidinggevende aan. Leg uit wat je allemaal over jezelf ontdekt hebt en geef aan wat jij nodig hebt om je energie goed in balans te houden. Vind je dit lastig om zelfstandig te doen? Vraag dan aan je leidinggevende of er mogelijkheden zijn om een coachtraject te volgen. “Nee heb je, ja kun je krijgen“ zei mijn vader altijd tegen mij. Zorg voor jezelf en zorg dat je weer grip krijgt op energie, je werkdruk en je stress!