Ga naar hoofdinhoud

Waarom wandelen een vast onderdeel van je werkdag zou moeten zijn

Door 22 juni 2023Blog
wandelen werkdag

Inez kon niet goed meer slapen en ook op haar werk ging het niet meer zo lekker. Toen kreeg ze de tip om te gaan wandelen. Eerst 15 minuten om de dag, die ze langzaam opbouwde naar 30 minuten elke dag. Ze merkte al vrij snel dat ze meer ging ontspannen en zich rustiger voelde. Haar stress niveau reduceerde. Normaal zou ze niet zijn gaan wandelen als ze moe was, maar nu deed ze dit juist wel. Inez: “Ik heb een burn-out kunnen voorkomen door dagelijks 30 minuten te gaan wandelen. Ik ben zo blij dat ik die tip heb gekregen. Als het me nu te veel wordt thuis of op het werk, dan ga ik juist wandelen. Ik heb dit gewoon nodig en ik slaap trouwens ook weer fantastisch!”

Wandelen is gezond

Wandelen heeft grote invloed op je mentale en fysieke gezondheid. Hoe vaak wandel jij? Een goede wandeling vermindert somberheid, stimuleert creativiteit én zorgt voor focus. “Elke dag een ommetje van minstens een half uur maakt al een groot verschil.” Wandelen is gezond en kent eigenlijk geen nadelen.

Wat zijn de voordelen van wandelen?

Een dagelijkse wandeling van 30 minuten levert heel veel gezondheidsvoordelen op, zowel op mentaal vlak als fysiek. Het geeft dus niet alleen meer ontspanning en vermindering van stress op korte termijn, maar het heeft ook op de langere termijn heel veel voordelen voor jouw gezondheid.

Wandelen is namelijk goed voor:

  • minder stress en depressie
  • de hersenen
  • tegengaan van diabetes
  • versterken van spieren, kraakbeen en botten
  • hart en bloeddruk
  • verbeteren spijsvertering

Deze lijst is zeker nog niet compleet en we zouden pagina’s vol moeten schrijven wanneer we alles willen noemen waar het goed voor is!

Wandelen tegen stress

Zoals Inez hierboven al beschreef, heeft wandelen haar stressniveau verminderd. Als je beweegt, maak je het gelukshormoon endorfine aan en hierdoor ga je je rustiger en blijer voelen. Wil je optimaal profiteren van de gezonde effecten van wandelen? Ga dan lekker de natuur in. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wandelen in de natuur zorgt voor de grootste gezondheidswinst. Je zintuigen worden in de natuur namelijk positief geprikkeld. Je moet bijvoorbeeld ergens overheen stappen, je ruikt de heerlijk bloesem, de wind waait door je haren, je hoort vogels zingen en misschien schijnt de zon wel lekker op je huid. Je brein wordt hierdoor enorm geactiveerd.

Wat doet wandelen voor je hersenen?

Tijdens het wandelen gaat je hart beter werken, waardoor er meer bloed naar je brein gepompt wordt. In dit bloed zitten allerlei voedingsstoffen, zoals zuurstof en glucose. Die zijn essentieel voor het brein. Ze zorgen ervoor dat boodschappen van de ene hersencel naar de andere hersencel gestuurd kunnen worden om iets gedaan te krijgen. Denk aan plannen, filteren en het vermogen om dingen te onthouden. Je geheugen werkt dus beter door regelmatig te wandelen. Recente studies hebben aangetoond dat regelmatig bewegen het risico op Alzheimer met maar liefst 20% tot 50% kan verkleinen. Ook wordt door wandelen dementie vertraagd. Blijven wandelen dus om je hersenen fit te houden.

Wandelen tegen diabetes

Ga je dagelijks een blokje om? Dan wordt het risico op diabetes type 2 met circa 58% verlaagd. De wandeling hoeft niet eens heel lang te zijn, 30 minuten is al genoeg. Door te wandelen verbeter je je insulinegevoeligheid. Suiker (glucose) wordt bij inspanning door je spieren gemakkelijker uit je bloed gehaald en je bloedsuikerspiegel daalt. Een korte wandeling na het eten brengt de bloedsuikerspiegel gemiddeld met 12% omlaag en na het avondeten zelfs nog meer. Beweging doet je gevoeligheid voor insuline toenemen, dit voorkomt diabetes 2 of kan zorgen voor vermindering van je medicatie als je diabetes 2 hebt.

Wandelen voor je gezondheid met HBS

 

Toen ik net bij HBS kwam werken kreeg ik te horen dat we een uur middagpauze hebben. Om te lunchen en even te wandelen. Ik moest hier in het begin een beetje aan wennen, maar nu zou ik niet anders meer willen!

We gaan eerst circa 20 minuten lunchen en daarna gaan we standaard 30-40 minuten wandelen. Lekker een frisse neus halen, even offline zijn om daarna vol energie weer door te gaan met waar je mee bezig was. Op deze manier werken wij samen preventief aan onze gezondheid. En collega’s die te druk zijn (wanneer ben je dat niet)….die stimuleren we juist om mee te gaan wandelen. Het is de perfecte bezigheid om je hoofd volledig leeg te maken en jezelf met nieuwe energie op te laden voor de rest van de dag.

Hoe zit het met de gezondheid van jouw medewerkers? En wat kan jij als werkgever doen om de inzetbaarheid te verbeteren? De DIX is een uitstekend instrument om hier inzicht in te krijgen over de volle breedte. Onderwerpen die aan bod komen zijn: gezondheid & energie, vakkennis & vaardigheden, motivatie & commitment en werk-privé balans. Het biedt niet alleen jou maar ook medewerkers zelf inzicht in hun eigen Duurzame Inzetbaarheid.

Misschien kan het inzetten van een standaard pauzewandeling al een bijdrage leveren aan het verbeteren van de inzetbaarheid.  Weten wat je nog meer kunt doen om de inzetbaarheid te verbeteren? Wij vertellen je er graag meer over!